LİDERLER HEM AKLA HEM DE KALBE DOKUNABİLMELİDİR!

Posted by | No Tags | Liderlik | LİDERLER HEM AKLA HEM DE KALBE DOKUNABİLMELİDİR! için yorumlar kapalı

John C. Maxwell’ in yazdığı bu kısa ancak oldukça öğretici makaleyi paylaşmak istiyorum. Umarım faydalanırsınız.

Vizyon ekibin yönünü belirler. Bir lider açık bir biçimde vizyonu paylaştığında takım üyelerinin özgüveni artar. Çünkü ekip üyeleri nereye gittiklerini ve yolculuğun sonunda nereye varacaklarını bilirler. Vizyonun başarılı bir biçimde ekiplere indirilebilmesi duygusal ve mantıksal olarak aktarılmasını gerekir.

Liderler vizyonlarını duygusal olarak ekiplerine şu şekilde aktarırlar.

Güvenilirlik: Bir liderin hareketleri sözlerinden çok daha fazla anlam ifade eder.Liderler önde yer almalı ve önde ilerlerken vizyona en fazla katkı yaratan kişi olmalıdırlar.
Tutku: Liderler yaptıkları işi tutku ile yaparlarsa bu ekiplerine pozitif enerji ile geçer.Tutku ile yapılmayan işler inandırıcılığını yitirirler.
İlişkiler: İnsanlar vizyona inanmadan önce bu işin başındaki lidere inanırlar.Ekibin üyelerinin sizi bir lider olarak kabullenmelerini onlara hizmet ederek ve hayatlarına artı değer yaratarak sağlayabilirsiniz.İnsanlar onları ne kadar umursadığınızı görmedikçe sizin ne kadar bilginiz olduğu ile ilgilenmezler.
Zamanlama: Bir vizyonun tam oturması için zamanlama çok önemlidir.Yanlış zamanda alınan doğru karar halen yanlış karardır.
• Çalışanınıza değerli ve ona ihtiyacınız olduğunu hissettirin: İnsanlar kendilerinden daha büyük bir amaca hizmet ettiklerini hissetmek isterler.Pek çok insan potansiyellerinden daha küçük işlerde çalışırlar.Unutmayın! Çalışanlar işyerinde bir amaçları olduğunu bilmek isterler sadece maaşlarını almak değil.

Liderler vizyonlarını mantıksal olarak şu şekilde aktarırlar.
Mevcut durumu gerçekçi bir biçimde ele alın. Bazı liderler bugünün gerçeğini örtbas etmek adına yarın için bir vizyon çizerler. Lider gerçekle yüzleşmek zorundadır.Bugünkü durum hakkında dürüst olmayan bir lidere insanlar gelecek planları için nasıl inanabilir ki?
Stratejinizi ortaya koyun. Açıkça ve kısaca ifade edebilir bir oyun planınız var mı? Ekip üyeleri tam olarak sorumluluğunu kabul etmeden önce nereye gittiklerini bilmek isterler.
Önemli oyuncuların bağlılığını kazanın. Eğer plan için gerekli en üst kilit oyuncuları ikna edemiyorsanız, o zaman takımın desteğini kazanmanız mümkün olmayacaktır.
Başarıları ve zaferleri mutlaka kutlayın. Büyük vizyonu gerçekleştirmeniz demek bir dizi küçük hedef ve adımları başarmanız demektir. Küçük hedefler gerçekleştiğinde başarıyı kutlamanız değerlerinizi ve ilkelerinizi tekrarlamanız adına fayda sağlar.Vizyonunuzu gerçekleştirirken gereken davranışların pekiştirilmesine yardım eder.
Her yenilgiyi değerlendirin. Takımın bir hedefi kaçırdığı zaman,ekibin bunu bilmesi ve daha iyisini yapabilmeleri için iletişim kurulması önemlidir.
Zaman verin. Duygusal aktarım için zamanlama önemliyken mantıksal ikna sürecinde zamana ihtiyaç vardır. İnsanlar genellikle bir fikri önce düşünüp, sindirip ardından kabul ederler ve fikri ileriye doğru taşırlar.

Siz ekiplerinizi yönetirken hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?


No Comments

Comments are closed.